Forklaring: Gsm og blend

Bæresjal

Første møte med bæresjalverden kan virke litt overveldende. Størrelser, ulike bæretøy, gsm, innbrutt eller ikke og blend, kan gjøre enhver småbarnsforelder svimmel. Vi skal her forklare betydningen av gsm og blend.

Gsm betyr gram per square meter. Altså hvor mye bæresjalet veier per kvadratmeter.

Hvordan regne ut gsm:  

Du veier bæresjalet, og måler bredde og lengde.

Du kan for eksempel bruke Wrapyouinlove sin kalkulator her: 

Gsm gir imidlertid kun en indikasjon på hvor tykt og stødig bæresjalet er. Hvilket materiale og vevteknikk som er brukt, har vel så mye å si. Som regel anbefaler vi et tynt til medium tykt bæresjal til nybegynnere.    

 

Bæresjal

Ulike materialer

Bomull: Er et plantebasert fiber som ofte er mykt nok til spedbarn, men likevel sterkt nok til tyngre barn. I bæresammenheng sier man gjerne at sjalet er easycare, altså at det er enkelt å vaske. Praktisk når det ofte blir mye søl med babyer og små barn. Skal du kjøpe deg ditt første bæresjal anbefaler vi ofte at man starter med et sjal i 100 % bomull.

Ull: Er produsert fra ulike dyr. Ull puster og er temperaturregulerende. Ull gir litt elastisitet, men er likevel stødig. Et bæresjal med ull kommer ofte sammen med andre materialer. Man bør være klar over at et bæresjal av ull kan være litt mer komplisert å vaske. Ofte sier produsenten at sjalet skal vaskes for hånd. Blir ullen i sjalet tovet er ikke sjalet trygt å bruke. Skal du kjøpe et ullsjal brukt er det derfor lurt å forsikre seg om at sjalet er vasket korrekt.

Bæresjal

Silke: Silke er stødig, og det lages gjerne bæresjal med ulike prosentandeler silke sammen med andre materialer. Silke veier ikke like mye som bomull, men kan oppfattes som mer stødig. Det finnes mange ulike typer silke, blant annet Mulberry, Tussah, Bourette og Tsumugi. Disse har litt ulike egenskaper.

Lin: Anbefales gjerne på varme dager da det oppfattes svalende. Lin er sterkt og stødig. Det er verdt å merke seg at linsjal ofte er stive når de er nye.

Hemp: Er produsert av planten Cannabis Sativa L. Har mange av de samme egenskapene som lin, men vil ofte oppleves varmere enn lin. Anbefales gjerne til litt tyngre barn.

Repreve: Repreve er en familie av syntetiske fibre som inneholder resirkulerte materialer. Repreve-garnet er laget av resirkulerte drikkeflasker av typen PET. Det inneholder ikke BPA. Bruken av Repreve i vevde sjal, fører til at sjalet «puster» og er temperaturregulerende. Det er et perfekt fiber for varmt vær, og holder både sjalbæreren og barnet kjølige. Det gir sjalet en ull-lignende «bounce» og «cush», uten alt vedlikeholdet ull trenger. Repreve er vannavstøtende, tørker fort og er enkelt å rengjøre.