Hvordan bære nyfødte?

Close Caboo Lite - Grey Stone

Det fjerde trimester er det mange som kaller det. Den første tiden utenfor mors liv. Å bære ditt nyfødte barn har mange fordeler; babyen føler seg trygg, babyen føler seg viktig, kosen er spesiell og viktig og babyen får ta del i din verden. Vi bærer alle våre babyer, enten det er i armene, i bæresele eller i et bæresjal. Det er meningen at vi skal det.

Det kan virke overveldende når man kikker etter sitt første bæretøy. Mulighetene er mange. Som foreldre eller omsorgsperson har vi ulike krav til bæretøyet. Det kan være funksjon, utseende, ergonomi, budsjett eller hvor komfortabelt det er, for å nevne noe. Hva som passer for en i barselgruppa er ikke nødvendigvis det som passer for deg.

Det viktigste vi kan gi råd om er å sette seg inn i sikkerhet.

  • Ha alltid kontroll på luftveier. Du må kunne se babyens ansikt, så du vet at babyen har frie luftveier.
  • Babyens hode bør være høyt nok til at du kan kysse toppen av det.
  • Babyens hender skal ligge opp.

Elastisk bæresjal

Som det kommer fram av navnet er bæresjalet elastisk. Noen er elastiske 1-vei, andre er elastiske to-vei (det vil si at noen er elastiske bare i bredden mens andre er elastiske både i bredden og i høyden). Bæresjalet er rundt 5 meter og kommer i onesize. Et elastisk bæresjal må knytes.

Fordelen med elastisk er at det vil passe både bærer og baby perfekt. Det er mykt mot babyen og avlaster godt for bærer. Selv om de fleste elastiske bæresjal er sikkerhetstestet opp til 15 kilo, vil mange oppleve at et elastisk bæresjal kun er behagelig fram til 7-8 kilo.

LennyLamb elastisk bæresjal

LennyLamb Lapis Lazuli elastisk bæresjal

499 kr

Boba elastisk bæresjal

Boba Elastisk bambus

649 kr
Tomt på lager

LennyLamb elastisk bæresjal

LennyLamb Sugilite elastisk bæresjal

499 kr
Tomt på lager

LennyLamb elastisk bæresjal

LennyLamb Aquamarine elastisk bæresjal

499 kr

Vevd bæresjal

Et vevd bæresjal ser ut som et elastisk bæresjal, men er ikke elastisk. Et vevd bæresjal kommer i ulike størrelser. Usikker på størrelse? Les vår størrelseguide her.

Et vevd bæresjal knytes, og hvis man skal bruke et vevd bæresjal til en nyfødt bør det være tynt og mykt. Fordelen med vevd er som med elastisk, ved riktig størrelse vil bæresjalet passe perfekt til både bærer og baby. Et vevd bæresjal vil også ha en lengre brukstid. I prinsippet kan man bruke et vevd bæresjal sikkerhetsmessig opp til 20-30 kilo (ulike produsenter har ulik maksvekt), men mange vil oppleve at et tynt vevd bæresjal vil gi for lite støtte når barnet blir tyngre. Da er det mulig å skaffe seg et tykkere og stødigere bæresjal.

Tomt på lager

Yaro bæresjal

Yaro Broken Twill 33

440 kr500 kr
949 kr1.099 kr
Salg! -20%
679 kr1.049 kr
Tomt på lager

LennyLamb bæresjal

LennyLamb Pearl

679 kr749 kr

Ferdigknytt sjal

Det mest populære på markedet er Close Caboo. Passer for de minste barna, og selv om disse er sikkerhetstestet opp til 15 kilo, vil mange oppleve at denne er best opp til rundt 7 kilo. Er sydd i et kryss på ryggen, så man slipper å knyte. Den har ringer på siden for å stramme.

1.199 kr
1.199 kr

Close Caboo bæreseler

Close Caboo +Organic bæresele

1.199 kr

Bæresele

Et godt alternativ til foreldre og omsorgspersoner som ikke er komfortable med å knyte. En bæresele har et panel med midjebelte og stropper som festes med spenne. Det finnes mange gode bæreseler til nyfødte babyer som ikke krever spedbarnsinnlegg. Ulempen med bæresele er at ulike bæreseler ikke alltid passer alle kroppsfasonger. Fordelen er at de har relativt lang levetid, og hvis man velger en ergonomisk bæresele kan man bære så lenge baby og bærer er fornøyde med det.

1.795 kr
1.795 kr1.895 kr
1.649 kr

Integra bæreseler

Integra Lines and Shapes

949 kr1.149 kr

Ringslynge

En ringslynge er laget av et vevd bæresjal på ca 2 meter. I enden av den ene siden er det sydd to ringer som man bruker til å feste og stramme ringslyngen. Til en nyfødt baby anbefaler vi en tynn og myk ringslynge. Det krever litt øvelse og trening for å få ringslyngen til, men til gjengjeld – når man først har fått taket på ringslyngen – går det kjemperaskt å få den på.

Tomt på lager

Diva Milano ringslynger

Diva Essenza Ceruleo ringslynge

799 kr
Tomt på lager

LennyLamb ringslynger

LennyLamb Little Love Breeze

899 kr
Tomt på lager
679 kr
799 kr

Meh dai

En meh dai er en bæresele, men denne knytes. Den har panel som en bæresele, men midjebeltet og stropper knytes. Du vil komme nærme ”sjalfølelsen” uten at du trenger å lære deg å knyte bæresjal.

Tomt på lager
Tomt på lager

LennyLamb meh dai/mei tai

LennyLamb Denim Blue meh dai/mei tai

1.499 kr
1.199 kr

LennyLamb meh dai/mei tai

LennyLamb Herringbone Blue meh dai

1.249 kr