Hva er forskjellen på ulike typer bæretøy?

Hva er forskjellen

Hva er forskjellen på bæresjal, ringslynge, meitai, onbu eller bæresele? Vevd eller elastisk? Bæreverden kan virke uoversiktlig, komplisert og ikke minst dyr ved første øyekast.

Ja, bæreverden er stor. Men tenk hvor fantastisk det er – det finnes noe for alle, både med tanke på pris og andre preferanser. Som nybakt mamma eller pappa kan det være vanskelig å velge. Her får du en liten presentasjon av de vanligste bæretøyene.

Bæresele: Kanskje det som er mest vanlig å bruke for å bære sine barn i dag. Det finnes mange produsenter av bæreseler, og en rekke norske nettbutikker tilbyr ulike merker. En bæresele har skulderstropper og midjebelte som festes med spenner i livet og eventuelt bak skuldrene. Noen bæreseler trenger spedbarnsinnlegg når barnet er nyfødt, mens andre bæreseler er laget slik at de kan tas i bruk fra barnet er nyfødt. De fleste bæreseler kan brukes på både mage og rygg. De er enkle i bruk.

Bæreseler kommer i flere størrelser: Baby, toddler og preschool.

Se vårt utvalg av bæreseler her!

Meitai: Bæretøy med panel med lange stropper som knytes. Midjebeltet festes enten med spenne eller knytes. Skulderstroppene er polstret, sjalstropper eller en kombinasjon. Kommer i ulike størrelser. Ved bruk av babystørrelse kan den brukes fra fødselen av. Kan brukes på mage og rygg.

Se vårt utvalg av meitai her!

Onbu: En bæresele uten midjebelte. Skulderstroppene festes gjerne med spenner, ringer eller hemper.

Vevd bæresjal: Kan brukes hele bæreperioden og kommer i størrelsene 2-8.

Du kan lese mer om størrelsene her!

Vevd bæresjal blir laget av ulike materialer, som for eksempel bomull, ull, repreve, silke og hemp. Det finnes sjal i mange mønster, farger og tykkelser. For nybegynnere og små babyer anbefales tynne og myke bomullssjal. Det krever litt øvelse å knyte med vevd bæresjal, men til gjengjeld vil du kunne bruke et bæretøy som fordeler vekten til barnet best mulig.

Så vårt utvalg av vevd bæresjal her!

Girasol Light Rainbow Caissa

Elastisk bæresjal: Anbefales til de aller minste barna.  Det finnes mange produsenter som ofte oppgir en maksvekt som er høyere enn hva som viser seg å være behagelig. De fleste bytter fra elastisk bæresjal når barnet blir mellom 6-8 kilo.

Ringslynge: Kan brukes hele bæreperioden og lages av vevd bæresjal. På en ringslynge er det sydd fast to ringer på den ene enden av sjalet. De er normalt rundt 2 meter lange. Kan brukes på mage, hofte og rygg. En ringslynge er enkel og rask å ta på, og brukes derfor ofte til korte bæreturer som i butikk og henting i barnehage. Ringslyngen belaster på en skulder, og det kan derfor bli tungt å bære over lengre tid.

Se vårt utvalg av ringslynger her!

Ferdigknytt sjal: Passer for de minste barna. Er sydd i et kryss på ryggen, så man slipper å knyte. Noen har ringer på siden for å stramme, andre må kjøpes i rett størrelse.

Se vårt utvalg her!