Hvordan velge riktig størrelse på bæresjal?

Vi får ofte spørsmål om hvilken størrelse bæresjal man bør velge. Jeg skal her fortelle litt om hvordan mine egne preferanser har endret seg utover i bæreperioden – og litt om hva som generelt anbefales.

Å velge størrelse, eller bæresjal for øvrig, blir på samme måte som å velge sko, bukse eller hus. Preferansene og budsjett varierer. Et langt sjal koster naturligvis mer enn et kort.

Her er vår guide til valg av størrelse

Når noen spør meg om hvilken størrelse de skal velge, er det første jeg lurer på hva de skal bruke bæresjalet til. Skal de bære liten baby på magen, eller er det første gang de skal prøve seg på ryggbæring?

Er du uerfaren bærer med liten baby? Velg basestørrelse! Da er det magebæring som gjelder. Basestørrelsen er den du bruker til Front Wrap Cross Carry, som er en standard knute å begynne med. Basestørrelsen avgjøres av din kroppsfasong. De fleste har størrelse seks som basestørrelse, men hvis du er liten i kroppen, er fem din basestørrelse. Hvis du er stor, er syv din basestørrelse.

Har du båret i sele, men nå har du lyst til å prøve sjal? Her er det litt vanskeligere å komme med konkrete råd. Er barnet under 6 måneder, bør du starte med magebæring og basestørrelse. Men hvis barnet er større og du vil bære på rygg, kan det være at du ønsker et kortere sjal. Jeg vil anbefale alle som skal starte med ryggbæring om å starte med vanlig ryggsekk-knyting. Det er lurt å få inn teknikk på å få barnet på ryggen, og stramming, før du går over til annen knyting på ryggen. Du vil kunne knyte ryggsekk med et langt sjal, men da får du lang hale og mange vil bli overveldet av lengden. Jeg vil derfor anbefale et kortere sjal enn basestørrelse. De fleste vil klare seg bra med størrelse fire, men igjen er det slik at det holder med størrelse tre om du er liten, og er du stor må du kanskje opp i størrelse fem.

Etter hvert som du får erfaring vil du selv finne de størrelsene som passer deg og bærebarnet best. Noen liker å knyte i endene, andre elsker de lange halene.

Dobbel hammock: Vi har fått flere spørsmål om hvilken størrelse man trenger for å knyte dobbel hammock. Dette er ryggknuten der du har sjalet over brystet og avslutter under brystet. Skal du knyte en vanlig Dobbel hammock er det basestørrelse som gjelder. Men jeg vil anbefale alle til å øve på ryggsekk først!

Til slutt. Dette er en generell veiledning og det finnes store individuelle variasjoner. Er du usikker, eller fikk du ikke svar på det du lurte på her? Send oss gjerne en melding! Vi hjelper deg gjerne.